Pepparkaksrulltårta med saffranscréme

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
FYLLNING:
500 g Kesella vanilj
1 påse saffran 0,5 g
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop kesella och saffran till fyllningen.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30*40 cm. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda. Rör ner det i smeten.
Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5-7 minuter.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. ta bort pappret som kakan gräddats på.
Låt kallna.
Bred fyllningen över kakan och rulla ihop, förvara i kyl.
Skär i bitar före servering.
Mjuk pepparkaka
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
Smörj och bröa en avlång form eller hålform, ca 1 1/2 liter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt gräddfil, smör, kryddor och mjölet blandat med bikarbonatet eller bakpulvret. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.

Saffransskorpor
100 g smör
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten påse mandelspån
5 dl vetemjöl
Smält smör i en kastrull, rör i saffran och socker. Låt detta svalna något. Vispa undertiden samman äggen. Rör ner dem i det smälta smöret och vispa ordentligt.
Ha i bakpulver, vaniljsocker och mandelspån, tillsätt sist mjölet och arbeta samman tillö en smidig, glansig deg. Den ska forfarande vara lite kladdig.
Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i ca 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.

Chokladdoppade pepparkakskulor
150 g pepparkakor
100 g Philadelphiaost
ca 200 g choklad
Mixa pepparkakorna i en mixer tills det bara är smulor. Häll upp i en skål och rör ner osten.
Forma till lagom stora kulor. Ställ kallt.
Smält choklad över ett vattenbad. Doppa kulorna i chokladen och ställ dem kallt igen.
Lägg i en vacker skål och pudra ev. florsocker över.
Ät och njut!

Äppelrutor
Smet:
4 ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
100 g smör
Pärlsocker
Äpple
Kanel och socker
Vispa ägg och socker pösigt, rör ner mjölet.
Häll smeten i en mindre långpanna och tryck ner kanelmarinerade äpplebitar. Strö över lite extra av kanelblandningen och avsluta med pärlsocker, snåla inte!
Hyvla över smöret och grädda på 175 grader i ca 20 minuter.
Kladdmuffins med nonstop
100 gram smör
2 ägg
2 dl ströocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl nonstop-godis
Garnering : vispad grädde och strössel
eller cream cheese frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
Karamellfärg eller kakao
Gör så här:
Ca 175 – 200 grader
Smält smöret och låt svalna,
vispa ägg pch socker fluffigt.
blanda ihop samtliga torra ingrediense, och rör ner dessa
i äggsmeten.
Till sist rör du ner smöret.
Klicka ut i formarna ( fyll dem med ca 3/4 dels smet)
tryck ner nonstop-godiset innan du gräddar dem i ca 10 minuter.
Frosting:
Rör smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
Färga den med valfri karamellfärg, kakao eller behåll den vit.
Spritsa frostingen på muffinsen när den svalnat och garnera med nonstop.
Agnetas goda äppelkaka
1 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl smält smör
2 äpplen
Blanda ihop alla ingredienser utom äpplena.
Häll i en smor och bröad form, gärna med avtagbar kant.
Skala och klyfta äpplen och lägg på, strö över kanel och socker.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Äppelpaj
Ingredienser:
6 äpplen ca 800 g
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Sätt ugnen på 175°
Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen.
Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Strö över lite kanel.

Fördela smeten över.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Servera med glass, grädde eller vaniljvisp.

Sockerkaka med kanelfyllning
2 1/2 dl socker
2 ägg
4 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl gräddfil
Fyllning:
3/4 dl socker
3 msk kanel
6 skivor kallt smör, hyvla med osthyvel
Smörj och bröa en rund sockerkaksform.
Rör smör och socker luftigt. Rör ner äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör ner i smeten tillsammans med gräddfilen.
bred ut hälften av smeten i formen. Blanda socker och kanel och strö över hälften på kakan. Bred ut resten av smeten, strö över resten av fyllningen och lägg smöret på. Grädda på nedre falsen i 175 grader 50-60 minuter.

Silviarutor
4 ägg + 1 äggvita
6 dl socker
6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 1/2 dl vatten
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna. Fördela smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Glasyr:
100 g smält smör
1/2 dl socker
1 dl florsocker
4 msk vaniljsocker
1 äggula
Rör ihop till en jämn glasyr och bred över kakan när den svalnat.
Strö över kokos och skär i bitar.

Kokosmuffins
2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
1 dl mjölk
2 3/4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst, vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt mjölk och smör. Fördela smeten i formar
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2 dl kokos
2 dl havregryn
Smält smöret och blanda ner de torra ingredienserna.
Klicka fyllning i varje form och grädda på 225 grader i 10-15 minuter.

Mammas goda filmjölkslimpa
2 1/2 dl mörk sirap
3 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1,25 kg rågsikt
Fil, sirap, bakpulver och bikarbonat blandas med rågsikten. Häll upp degen i en smord långpanna. OBS: Degen är kladdig och ska så vara! Grädda längs ner i ugnen 100 grader i 45 minuter, öka sedan till 150 grader i 30-35 minuter.

Kladdkaksmuffins med seg chokladkräm
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
1 krm salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt resten av ingredienserna. Fördela smeten i folieformar och grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Seg chokladkräm:
50 g smör
2 msk socker
2 msk kakao
1 tsk mjöl
1/2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
Krämens ingredienser ska kokas i en kastrull så att den tjocknar lite.
Lägg en klick kräm på varje färdiggräddad muffins.

Daimdrömmar
200 g smör
2 1/2 dl farinsocker
4 msk strösocker
3 msk kallt vatten
150 g daimkulor eller hackad daim
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Häll i vatten och tillsätt daimen.
Sikta ner mjöl blandat med bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta ihop till en deg.
Forma två längder, ca 40 cm långa. Skiva varje längd i ca 24 bitar. Lägg dem glest på bakpappersklädda plåtar. De flyter ut lite.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter. Håll koll.

Friterade bananer
Frityr smet:
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 rågade tsk bakpulver
1 msk matolja
Vatten tills det blir en smet, typ lika tjock som en sockerkakssmet
Blanda allt och häll i vatten.
Dela bananerna i önskad storlek. Lägg dom i smeten och sedan i en kastrull med het olja.
Fritera tills dom fått fin färg.
Servera med vaniljglass och sirap.
