Äppelpaj

Knäckig, seg och vansinnigt god äppelpaj

Ingredienser:

6 äpplen ca 800 g
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175°

Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen.
Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.

Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Strö över lite kanel. 




Fördela smeten över.

Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

Servera med glass, grädde eller vaniljvisp.






Sockerkaka med kanelfyllning

175 g rumstempererat smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
4 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl gräddfil

Fyllning:

3/4 dl socker
3 msk kanel
6 skivor kallt smör, hyvla med osthyvel

Smörj och bröa en rund sockerkaksform.
Rör smör och socker luftigt. Rör ner äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör ner i smeten tillsammans med gräddfilen.
bred ut hälften av smeten i formen. Blanda socker och kanel och strö över hälften på kakan. Bred ut resten av smeten, strö över resten av fyllningen och lägg smöret på. Grädda på nedre falsen i 175 grader 50-60 minuter.


Silviarutor

Smet:

4 ägg + 1 äggvita
6 dl socker
6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 1/2 dl vatten

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna. Fördela smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

Glasyr:

100 g smält smör
1/2 dl socker
1 dl florsocker
4 msk vaniljsocker
1 äggula

Rör ihop till en jämn glasyr och bred över kakan när den svalnat.
Strö över kokos och skär i bitar.


Kokosmuffins

Smet:

2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
1 dl mjölk
2 3/4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst, vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt mjölk och smör. Fördela smeten i formar

Fyllning:

100 g smör
1 dl socker
2 dl kokos
2 dl havregryn

Smält smöret och blanda ner de torra ingredienserna.

Klicka fyllning i varje form och grädda på 225 grader i 10-15 minuter.


Mammas goda filmjölkslimpa

1 liter långfil
2 1/2 dl mörk sirap
3 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1,25 kg rågsikt

Fil, sirap, bakpulver och bikarbonat blandas med rågsikten. Häll upp degen i en smord långpanna. OBS: Degen är kladdig och ska så vara!  Grädda längs ner i ugnen 100 grader i 45 minuter, öka sedan till 150 grader i 30-35 minuter.


Kladdkaksmuffins med seg chokladkräm

Muffinssmet:

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
1 krm salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt resten av ingredienserna. Fördela smeten i folieformar och grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Seg chokladkräm:

50 g smör
2 msk socker
2 msk kakao
1 tsk mjöl
1/2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde

Krämens ingredienser ska kokas i en kastrull så att den tjocknar lite.

Lägg en klick kräm på varje färdiggräddad muffins.



Daimdrömmar

Ca 48 st

200 g smör
2 1/2 dl farinsocker
4 msk strösocker
3 msk kallt vatten
150 g daimkulor eller hackad daim
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Rör smör och socker poröst. Häll i vatten och tillsätt daimen.
Sikta ner mjöl blandat med bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta ihop till en deg.

Forma två längder, ca 40 cm långa. Skiva varje längd i ca 24 bitar. Lägg dem glest på bakpappersklädda plåtar. De flyter ut lite.

Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter. Håll koll.


RSS 2.0