Mjuk pepparkaka

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en avlång form eller hålform, ca 1 1/2 liter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt gräddfil, smör, kryddor och mjölet blandat med bikarbonatet eller bakpulvret. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.


Saffransskorpor

Det här är nog den enklaste varianten av skorpor som jag gjort. Hela degen görs i en kastrull, lite disk och snabbt går det, sånt gillar jag :-)


100 g smör
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten påse mandelspån
5 dl vetemjöl

Smält smör i en kastrull, rör i saffran och socker. Låt detta svalna något. Vispa undertiden samman äggen. Rör ner dem i det smälta smöret och vispa ordentligt.

Ha i bakpulver, vaniljsocker och mandelspån, tillsätt sist mjölet och arbeta samman tillö en smidig, glansig deg. Den ska forfarande vara lite kladdig.

Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i ca 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.


Chokladdoppade pepparkakskulor

Ett mycket enkelt och gott julgodis :-)

150 g pepparkakor
100 g Philadelphiaost
ca 200 g choklad

Mixa pepparkakorna i en mixer tills det bara är smulor. Häll upp i en skål och rör ner osten.
Forma till lagom stora kulor. Ställ kallt.
Smält choklad över ett vattenbad. Doppa kulorna i chokladen och ställ dem kallt igen.
Lägg i en vacker skål och pudra ev. florsocker över.
Ät och njut!


RSS 2.0